úterý 11. června 2013

Pro Amelii

Deka granny square s kulatým (v tomto případě spíš hranatým) středem.

1. Začínáme na pět řetízkových ok, v případě silnější příze na větším počtu.

2. Pět řetízkových ok spojíme do kroužku jedním pevným okem a pokračujeme čtyřmi řetízkovými oky, ty nahrazují první dvakrát nahozený sloupek.

3. Do řetízkového středu uháčkujeme 23 dvakrát nahozených sloupků a poslední sloupek spojíme pevným okem s prvními čtyřmi sloupky. Tím získáme kolečko o 24 sloupcích (23 + 4 řetízková oka nahrazující sloupek).

4. Další řada začíná třemi řetízkovými oky v nové barvě. Háčkujeme celkem 24 dlouhých sloupků a mezi nimi je vždy jedno řetízkové oko. Řadu uzavřeme pevným okem.

5. V následující řadě granny začíná hranatět. Začneme třemi řetízkovými oky a dvěma dlouhými sloupky + řetízkovým okem + třemi dlouhými sloupky do jednoho místa. Pokračujeme DS + ŘO až do čtvrtiny kolečka, kde zopakujeme 3DS + ŘO + 3DS, dále do poloviny a nakonec do tří čtvrtin. Řadu opět uzavřeme pevným okem.

6. Šedá řada se už téměř blíží granny, jen prostřední tři dlouhé sloupky neháčkujeme do jednoho místa, ale podle fotografie do středu strany vznikajícího čtverce. Řadu jako vždy uzavřeme pevným okem.

7. + všechny další: Háčkujeme podle schématu granny square, řadu začínáme třemi řetízkovými oky, přidáváme ve všech čtyřech rozích a jednotlivé řady končíme pevným okem.

A teď už to potřebuje (v mém případě) v okolí nějaké miminko-holčičku, protože co bych si jinak s takovou sladkou dekou počala?

Amelie, ať se Vám daří!

3 komentáře:

  1. To je nádhera, děkuju. Nejsem si jistá, že to zvládnu, ale zkusím to. Kamarádka čeká holčičku za 14 dní, to ale nestihnu:-P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě to zvládnete. Není to vůbec těžké, já bych se do žádné složitosti nepustila :-)

      Vymazat
  2. So tiny and intricate! I love it! No clue how to crochet though...I am a two needles kind of gal :-)

    OdpovědětVymazat